Roslagsleden 2016

Vandrarresa 2016, Roslagsleden

22/9 – 25/9

Vi blir tre som vandrar detta år, Maud har brutit en tå… så onödigt dumt, men det går inte att vandra i timmar med bruten lilltå, så är det bara – måtte den läka fint nu! Övriga gänget är lite kantstötta också, så det blir det vi definierar som ”plattvandring” i Sverige, två etapper på Roslagsleden, från Nyby via Sandviken till Grisslehamn.

Maria och Mimmi åker tåg till Stockholm och får skjuts till Älmsta och Ica där de handlar kvällens mat för att sedan fixa med skjuts av en av Älmstas ungdomars mamma till vårt B&B i Nyby. Jag själv kommer lite senare med tåget från Göteborg och får skjuts av svärfar ända fram till förstukvisten på första nattens boende och anländer före mina vandrarkamrater. Ett trevligt boende, ett eget hus där vi får varsitt rum och vi käkar gott och skrattar ihop oss, precis som vi brukar!

Efter frukost med nybakt bröd, färska bär och hemgjord sylt så tar vi oss an dag ett. Vi konstaterar att det är efter säsong – väldigt lite folk och inte mycket öppet – och så vandrar vi längs Väddö kanal till Älmsta där vi både äter lunch och bunkrar kvällsmat och frukost då det inte kommer att finnas något ställe att handla på resten av vägen. Vi går ca 1.3 mil ”plattvandring” – så olikt oss att inte bestiga något berg(?!) men med våra fysiska förutsättningar denna gång är det helt rätt. Det blir lite landsväg, fina skogsstigar och längs kanalen, det är vacker natur!

Väl framme på Väddö camping intar vi ”Torpet”, vilket är en mysig lite stuga med kök, betydligt större än de pyttiga campingstugorna och riktigt mysigt när vi fått igång elementet, för det är lite rått och kallt. Vi tar en stund på stranden och stirrar mot horisonten – vackert… lite soppa till middag och så spelar vi kort, ”kungen i fyra hörn” och så kryper vi ner i våra sovsäckar, det regnar lätt.

Jag kan meddela att silvertejp över munnen INTE hjälper mot snarkning och den som inte snarkar bör ALLTID sätta i öronproppar innan huvudet läggs på kudden för kvällen! 🙂

Dagen börjar med den frukost vi burit med oss, sen går vi mot Grisslehamn och det blir en rätt varierad vandring. Vi har fina skogsstigar, landsväg, skogsväg men också en stunds ganska svår klippvandring. Klipporna är hala efter regnet och det gäller att se var man sätter fötterna och känna att man får balans. Det är förstås vansinnigt vackert och vi tar oss pauser för att stirra på horisonten och fylla depåerna med vilsamma vyer, vatten och nötter.

Totalt blir det 2 mils vandring och det är lite väl drygt för onda höfter och nyligen läkta lårben och vi kommer fram till Hotell Havsbaden och Maria och Mimmi tar in på Spa och badar bubbelpool medan jag duschar varmt och stretchar.

Vi äter gott i hotellets restaurang som avslutning och diskuterar nästa års vandring – var kommer vi att hamna? På topplistan ligger just nu Albanien, Kroatien, Irland, Norge… men sen hinner vi nog komma på ännu fler alternativ innan det är dags att boka!

Min svärfar hämtar oss alla efter frukosten och kör oss till centralen, tack svärfar för excellent service och tack för två sköna vandringsdagar! Mycket nöjda tar vi oss hemåt till varsin landsände!