Pyreneerna

Pyrenéerna

26/9 – 30/9 2012

26 september
Resa till Bilbao, därifrån med buss till San Sebastian och vidare med taxi till Irún. Där övernattar vi på Alcázar.
27 september
Start vid 9 med hängfika i Irún. sen gick vi vår första felsväng, möter en dam som styr oss åt rätt håll, träffar en man med schäfer som pekar oss vidare år rätt håll, hittar till slut ytterligare en man som vandrar i Pyrenéerna varje helg. Han leder oss till startpunkten på GR11. Vi lyckas följa den leden till Pagogaña där vi intar vårt lunchfika med underbar utsikt över gröna berg. Sen skönskriver vi verkligheten gentemot kartan och går helt galet, och kommer ner till en väg, helt övertygade att vi är ”rätt”. Detta försöker vi övertyga en ung geolog som av en ”slump” sitter i sin bil där vi blir stående då leden inte finns, ingen markering… men han visar oss var vi egentligen är och så får vi gå en helt annan sorts vandring till Bera där vi övernattar på Casa Romana. Mycket nitisk och överkontrollerande värdinna där…

28 september
Vi avgår från Casa Romana och får minst tre instruktioner om var leden går innan vi viker in på den och påbörjar dagens uppförsetapp, upp till La Rhune, 905 möh. Skönt vandringsväder… Väl uppe intar vi resans i särklass sämsta lunch. Därifrån åker vi sedan Le Petit Tren ner till dalen, ett kugghjulståg som funnits där sedan 1924. Från tågstationen går vi in till Sare, en liten fransk by där vi uppsöker turistinformationen för att från en synnerligen ointresserad informatör får veta att Sare är den enda ort det går bussar från, en denna eftermiddag, en morgonen därpå. Vi bestämmer oss för att åka samma eftermiddag, och den bussen… tja, inte såg den oss i vart fall, så vi stod långa i ansiktet och blev erbjudna skjuts till St Jean de Luz av en ny kompis till Maria… vi är de första kvinnliga passagerarna han haft i sin bil… kändes skönt att vi var fyra… Väl där kommer inte heller någon buss, så vi delar taxi med en dam in till Hendaye där vi tar in på hotellet Santiago. Ut på en småsunkig restaurang och morgonen därpå…

29 september
Regn… inte måttligt heller, vi bestämmer oss för att ta oss ut mot havet för att ev. gå upp till Guadalope som ligger på en bergsknalle invid havet. På väg dit inser vi att vi inte kommer att få ut det vi vill av denna tur, sikten är mycket kort, så vi tar bussen tillbaka till Bilbao och går en stadsvandring istället mellan skurarna och ser Guggenheimmuséet, rätt coola fasader där nytt o gammalt möts och äntligen får vi en GOD måltid bestående av olika tapas.
Innan dess har vi anlänt i våra eleganta väldoftande utrustningar och tagit in på hotell Mélia samtidigt som det är bröllopsmottagning… Lyxigt hotell!

30 september
Tidig taxi till flygplatsen, hemresa som för tre fjärdedelar tar nästintill ett dygn – stackare… så har vi ett år kvar till nästa resa – Atlasbergen, Georgien och Lake District är det som ligger på förslag just nu.

Kommentera